Projects per year
Personal profile
Personal profile
Professor of the professional program in Gastronomía y Alta Cocina de la Universidad Autónoma de Bucaramanga (UNAB) in Colombia. She graduated in Food Chemistry from the Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia and in 2010 she obtained her Master's degree in Food Sciences from the Universidad Simón Bolívar of Venezuela. She is a scholarship recipient from the Fundación Carolina and is currently pursuing her PhD in Food Safety at the Universidad de Jaén (Andalucía, Spain).
Professor García has focused her research interests on gastronomic sciences and its impact on people and the planet. She is especially interested in promoting the correct use of resources and sustainable gastronomy.
She is currently the Research Director of the Faculty of Social Sciences, Humanities and Arts of the Universidad Autónoma de Bucaramanga.
Research interests
- Food science
- Gastronomic sciences
- Food microbiology
- Sustainable gastronomy
Publications
- Canas Carvajal, P. D., Capacho Tirado, D. F., García Rodríguez, H. L., Holguín Mariño, M. J. (2019). Barrancabermeja y su gastronomía, un tesoro poco explorado. La Tercera Orilla, (22), 119-129.
- Holguín Marino, M. J., García Rodríguez, H. (2018). De la tierra al plato. La Tercera Orilla, (21), 116-128.
Expertise related to UN Sustainable Development Goals
In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This person’s work contributes towards the following SDG(s):
Keywords
- AI Indexes (General)
- Gastronomic sciences
- Sustainability
- Food microbiology
- Gastronomic trends
- Food science
- Sustainable gastronomy
Fingerprint
- 1 Similar Profiles
Projects
- 2 Finished
-
Ulibro
García Rodríguez, H. L. (PI), Ávila Zarate, A. I. (CoI), Galvis Díaz, L. J. (CoI), Quiroga Dallos, I. A. (CoI), Hernández Torres, A. E. (CoI), Ferreira , J. (CoI), Tello Beltran, D. C. (CoI), Calderón Ochoa, J. (CoI), Sierra Ruiz, S. E. (CoI), Litvin, I. (CoI), Pérez Pinzón, L. R. (CoI), Mantilla Duran, C. P. (CoI) & Alfaro Wisaquillo, Y. M. (CoI)
Universidad Autónoma de Bucaramanga, otras fuentes de financiamiento
27/10/20 → 20/12/24
Project: Creation Research
-
Elaboración de preparaciones gastronómicas inocuas y nutritivas a partir de residuos orgánicos alimentarios comestibles de frutas y vegetales, generados por pérdida o desperdicio en las cocinas didácticas del programa gastronomía y alta cocina-unab
Kleeberg Cotrina, R. A. (PI), García Rodríguez, H. L. (CoI) & Holguín Mariño, M. J. (CoI)
Universidad Autónoma de Bucaramanga
3/08/19 → 30/05/22
Project: Research › Basic Research
Research output
-
GASTRONOMÍA: ESTRATEGIAS DE GASTRONOMÍA SOSTENIBLE.
García Rodríguez, H. L., 25 Aug 2023.Research output: Events › Scientific events › peer-review
-
Informe Final Proyecto de Investigación: Elaboración de preparaciones gastronómicas inocuas y nutritivas a partir de residuos orgánicos alimentarios comestibles de frutas y vegetales, generados por pérdida o desperdicio en las cocinas didácticas del programa Gastronomía y Alta Cocina de la Universidad Autónoma de Bucaramanga.
Kleeberg Cotrina, R. A., García Rodríguez, H. L. & Holguín Mariño, M. J., 1 Jun 2023, Elaboración de preparaciones gastronómicas inocuas y nutritivas a partir de residuos orgánicos alimentarios comestibles de frutas y vegetales, generados por pérdida o desperdicio en las cocinas didácticas del programa Gastronomía y Alta Cocina de la Universidad Autónoma de Bucaramanga. 59 p.Research output: Book / Book Chapter / Report › Final Report › peer-review
-
Presentación de los resultados del proyecto: “Elaboración de preparaciones gastronómicas inocuas y nutritivas a partir de residuos orgánicos alimentarios comestibles de frutas y vegetales, generados por pérdida o desperdicio en las cocinas didácticas del programa Gastronomía y Alta Cocina de la Universidad Autónoma de Bucaramanga".
Kleeberg Cotrina, R. A. & García Rodríguez, H. L., 9 Jun 2023.Research output: Events › Scientific events
-
Taller Empresarial: “¿Cómo aumentar el rendimiento en tu cocina implementando técnicas creativas a partir de desperdicios y descartes de alimentos? +Creatividad = +Rendimiento”
Kleeberg Cotrina, R. A. & García Rodríguez, H. L., 9 Jun 2023.Research output: Events › Scientific events
-
Elaboración de preparaciones gastronómicas inocuas y nutritivas a partir de residuos orgánicos alimentarios comestibles de frutas y vegetales, generados por pérdida o desperdicio en las cocinas didácticas del programa Gastronomía y Alta Cocina de la Universidad Autónoma de Bucaramanga.
Kleeberg Cotrina, R. A. & García Rodríguez, H. L., 13 Jun 2022.Research output: Events › Scientific events › peer-review